2012. április 9., hétfő

Jóga gyógynövényekkel

Az ászana gyakorlás legfontosabb elvei közé tartozik az ahimsa, vagyis a nem ártás és a satya, az igazság elve. Jó, ha úgy végezzük a gyakorlást, hogy tiszteletben tartjuk a test határait és őszinték vagyunk magunkhoz azzal kapcsolatban, hogy éppen abban az adott pillanatban mire képes a testünk. Ellenkező esetben kisebb-nagyobb sérülések keletkeznek, amelyek gátolnak, sőt akár vissza is vetnek a fejlődésben. Persze előfordulhat olyan, hogy rosszul mérjük fel a helyzetet, vagy nem megfelelő a koncentráció és a sérülés figyelmetlenségünk következménye, vagy éppen testi adottságunk, vagy korábban végzett mozgásformák eredménye, hogy sérülékeny, érzékeny a testünk.

Ezekben az esetekben jó ha van a lelkes sadhaka tarsolyában néhány jógikus eszköz a problémák orvoslására és gyógyítására, melyekkel jól támogatható és felgyorsítható a regeneráció folyamata, vagy éppen a makacsul merev izmokkal való munka válhat könnyebbé. Miközben tisztázzuk, hogy mikor milyen sérüléssel is van dolgunk, megismerkedünk a különböző gyógynövényekkel, melyek nagy segítséget jelentenek az izmokkal, inakkal, ízületekkel végzett munka során.



Leggyakrabban, egy-egy erőteljesebb óra után izomláz jelentkezik, amit az izmokban felhalmozódott tejsav okoz, bár a modern kutatások szerint az erőltetés hatására létrejött mikro repedésekbe áramló víz által létrehozott ödémák feszülése kelti az izomláz érzetét.  Ilyenkor jót tud tenni a masszázs, vagy a váltott hőmérsékletű zuhany, esetleg a szódabikarbónás, vagy tengeri sós fürdő. Megér egy próbát a levendulás bedörzsölés, ami nem csak az izmokat lazítja, de kellemes illata segíti a pihenést relaxációvá tenni.
Ha azonban az izomláznál erősebb fájdalmak jelentkeznek valószínűleg izomhúzódásról beszélünk. Általában a nem elégséges bemelegítés, vagy a túlzott nyújtások hatására jön létre. Ebben az estben a tünetek megszűnéséig javasolt kímélni a sérült izmot, pihentetni, mentesíteni a terhelés alól. A gyógynövényes fürdő alkalmazása ebben az esetben is kellemes terápia: a kakukkfű, a fodormenta, a borsmenta mind alkalmazható erre.

Krémek formájában nagy segítséget jelent: a fekete nadálytő, bár ez máj problémák esetén nem javasolt, illetve 3-4 hétnél tovább nem alkalmazható. Nem úgy az árnika, vagy a gyermekláncfű, amelyeket korlátozás nélkül kenegethetünk a fájó testrészre. Izomlazító és gyulladáscsökkentő hatásúak. A cickafark olaj szintén jó fájdalomcsillapító, és a sérült területbe dörzsölve hamar megszünteti a kellemetlen érzeteket.

Az izmok egészségét a gyógynövények belsőleg alkalmazva is jól támogatják. A fekete bodza például a könnyű izomláztól a reumatikus fájdalmakig képes megszüntetni a tüneteket. De fogyaszthatunk csalán teát is, amely nem csak az izmokra hat jótékonyan, de az ízületeket is erősíti.

A hirtelen rossz mozdulat, vagy helytelen kivitelezés következtében kialakult rándulások, duzzanatok kezelésében a fentiek mellett jól alkalmazható a káposztás, vagy ananászos dunsztolás. A sérülést követően hideg, majd a gyógyulás előrehaladtával meleg pakolást alkalmazzunk. Segíthet a varázsmogyorót, kurkumát, rozmaringot, vagy majorannát tartalmazó készítmények alkalmazása. Ebben az estben elkerülhetetlen és elengedhetetlen a pihenés.

Ezeket, az itt felsorolt gyógynövényeket persze nem csak sérülés esetén alkalmazhatjuk. Minden körülmények között jó hatást gyakorolnak az izmokra, ízületekre és az egész szervezetre. Legtöbbjük megtalálható az ébredő erdőkön, mezőkön, de a közeli herbáriákban biztos elérhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése