2013. június 22., szombat

Holisztikus Tartásjavítás Jógával

Az, hogy milyen tartással rendelkezünk, nem csak megjelenésünkről és a külvilágnak mutatott vagy épp elrejteni kívánt belső állapotról és pillanatnyi érzelmeinkről beszédes. Gerincünk állapota nagyban befolyásolja szerveink, idegrendszerünk működését is, így ki hat testi-lelki jóllétünkre, egészségünkre. Szokták mondani, hogy az élet terhét a hátunkon visszük.  Ezért is a leggyakoribb mozgásszervi probléma, amivel küzdünk a hát,- és deréktáji fájdalmak, gerinc problémák, deformitások formájában jelentkeznek.



Ha megvizsgáljuk ezeket a testi jelenségeket, lehetőségünk nyílik arra, hogy tudatosítsuk azokat a belső folyamatokat, amelyek változást, változtatást igényelnek. Tartáshibáink megelőzése, javítása, korrekciója nem csupán a fájdalmak és diszkomfort érzetek elkerülése érdekében hasznos, de a rólunk kialakított kép alakulásában és önismeretünkben is szerepet játszik. Választhatunk, hogy kihúzzuk e magunkat és kiállunk magunkért, vagy meghajolhatunk és összegörnyedhetünk a terhek alatt. Az egyenes tartás, nyíltságot, magabiztosságot, egyenességet feltételez, míg a görnyedt hát önbizalomhiányról, megtörtségről, szomorúságról vagy éppenséggel zárkózott személyiségről tanúskodhat. 

 Gerincünk a világ tengelyét, az "axis mundi"-t szimbolizálja, s ezen kívül a világfával  is azonosítják. Ezzel jól kifejezi az ég és a föld közötti összeköttetést. Azt a létrát, melynek fokain fejlődésünk során felfelé haladunk az anyagi síktól a szellemi felé. Ezen az úton ismerjük meg a különböző csakrák területeit és a hozzájuk kapcsolódó életfeladatokat oldjuk meg, s bontjuk ki tartalmait. 

Általánosságban a gerinc-, hát problémák túlterheltségről tanúskodnak, fizikai, intellektuális és érzelmi szinten egyaránt. Azonban a különböző szakaszokat, területeket ezen belül is jól elkülöníthetjük egymástól. 

Rejtegetett érzéseinket mindig hátunk mögé kívánjuk. Így a haragot, a dühöt, a neheztelést, vagy akár a szégyent és a félelmet is bepakoljuk a szívünk mögé. Ezt a csomag felhalmozást, jól mutatja, ha a felső szakasz görnyedt, jól megjelenítve azt, hogy púpot viszünk a hátunkon, amit jobb volna letenni. A szív mögé rejtett érzések feloldásában a mellkas nyitó gyakorlatok jó szolgálatot tesznek. 

A középső szakasz az, amely egyensúlyban tartja a testet. Mentális, érzelmi rugalmasságunkat tükrözi. Megmutatja mennyire vagyunk mozgékonyak az egyik vagy a másik irányba, mennyire tudunk elhajolni, akár pozitív, akár negatív értelemben. A terület problémái belső rugalmatlanságot jeleznek, túlzott ellenállást az élet természetes áramlásával szemben. 

Hátunk alsó része a léthez kapcsolódó terheket és a felelősséget jeleníti meg. A népnyelvben sok erre utaló mondással találkozhatunk: "derekasan helytáll", "derékba tört", derekas, amelyek az egzisztenciális megvalósításaink eredményeire is utalnak. Derekunk éppen úgy cipeli a felső terhek súlyát, ahogy mi hordjuk magunkon a ránk rakódott terheket. 

A gerinc-, hát-, és deréktáji problémák esetén, tehát ahelyett, hogy rögtön az orvoshoz rohannánk, álljunk meg egy pillanatra és próbáljuk értelmezni, hogy mit üzen nekünk a testünk a kifejezett tüneteken keresztül. Tegyünk fel magunknak néhány kérdést:


  • Túlzottan megalkuvóak voltunk, s elvesztettük kiállásunkat, "gerincességünket"?
  • Volt olyan helyzet, amelyben nem voltunk képesek egyenesek maradni? 
  • Támogatásra vágyunk? 
  • Túl nagy/sok súlyt vettünk magunkra?
  • Olyan terheket cipelünk, amelyek túllépnek határainkon?
  • Valaki, vagy valami túl nagy nyomást gyakorol ránk?
  • Kételkedünk abban, hogy képesek vagyunk fenntartani magunkat, megállunk a saját lábunkon?
  • Gerincünk rugalmatlansága belső rugalmatlanságot tükröz? 

Ezek a kérdések inspirációként szolgálnak. Minden kérdés természetesen az ellenpólust is képviseli. Minden szempontból vizsgáld meg őket. Engedd szabadon a fantáziád és engedd, hogy szabadon megjelenjenek képek, asszociációk, mélyen a tudatalattiból, amelyek közelebb visznek a probléma megoldásához. Keresd meg, számodra milyen tartalmakat, szimbólumokat jelenít meg az adott terület és tünet. 

És következzék néhány gyakorlat, amely segíti a gerinc egészségességét, javítja a tartást. A gerinc gyakorlatoknál persze nem csak a gerinc menti izmokra koncentrálunk. Ahhoz, hogy a deréktáj védelmét és a medence tartását biztosítsuk, ahhoz a hasizmok erősítése is szükséges.


Marjari: Térdelőtámaszban elhelyezkedve a medence billentésével indított, gerinc domborítása és homorítása sok esetben adu-ász gyakorlat. Mobilizálja a gerincet, oldja a benne kialakult blokkokat. Stimulálja a gerincből kilépő idegeket.









Dandasana: ezt a pozíciót végezzük most a falnál. Ha így teszünk, könnyebben tudatosítjuk az eltéréseket, illetve jó segítséget kapunk ahhoz, hogy egyenesen tudjunk nyújtózni. Ez a gyakorlat nyitja a mellkast, erősíti a hátizmokat, ezzel segít a tartáshibák, leginkább a púposság korrigálásában. 

Üljünk a falhoz közel. Támasszuk fel a keresztcsontot és amennyire lehetséges, simítsuk oda a deréktájat. A lábakkal nyújtózzunk ki előre, toljuk messzire sarkainkat. A karokat emeljük fel. A tenyerek egymás felé néznek, a hüvelykujjak pedig támaszkodnak a falon. Nyújtózkodjunk egyre magasabbra, ameddig engedi a határ, majd tartsuk meg a pozíciót néhány légzésig. Figyeljünk arra, hogy a vállakat ne toljuk rá a fülekre. Ne csak a karokkal, hanem az egész törzzsel nyújtózzunk fölfelé. 

Ezt a pozíciót elforgathatjuk a térben. Lépjünk oda a falhoz és a csípőlapáttal egy magasságban támasszuk meg a tenyereket, majd lépjük hátra. A test derékszöget zár be ebben a pozícióban. Az ülőcsontokkal nyújtózzunk hátrafelé, míg a kezekkel úgy dolgozunk, mintha el akarnánk tolni a falat. 



A Dandasana variációk nyitják a mellkast, ezáltal könnyítik a szív munkáját. Tehermentesítik a belső szerveket, segítenek a helyes tartás kialakításában.








Az előző testtartást végezzük ez után fal nélkül is. Csak nyújtózzunk bele a térbe. Ez a gyakorlat megerősíti a hátizmokat.






Nirlamba-bhujang-asana: szintén egy erősítő és tartásjavító gyakorlat. Hason fekvésben végezzük. Kezeinket vigyük a hátunk mögé és kulcsoljuk össze az ujjakat a deréktájon. Először nyújtsuk meg az egész testet. A lábujjakkal lefelé, a fejtetővel előre nyújtózzunk. Billentsük a medencét (a szeméremcsontot húzzuk a talaj felé, a farkcsontot pedig húzzuk a sarkak irányába) és aktiváljuk a hasizmokat, így védve a deréktájat a csigolyák torlódásától. Ezt a pontosítást követően egy belégzés közben emeljük el a mellkast a talajról, a hátizmok és a nyújtózás segítségével. A pozíciót kitarthatjuk néhány légzésig, de ki-, és belégzéssel szinkronban, végezhetjük dinamikusan is.



Eredményes és hasznos gyakorlást!

/Ha többet szeretnél megtudni a témában, ajánlom figyelmedbe a Holisztikus Tartásjavító Jóga és Önismereti Workshop-ot, ahol tovább mélyítjük és finomítjuk a témát, elmerülve mélységeiben. A programon otthon is végezhető gyakorlatsorokat is elsajátíthatsz, nem csak a tartásjavításra, hanem a hát-, és deréktáji fájdalmak megszüntetésére. Lehetőség lesz egyéni konzultációra is./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése